Συχνές Ερωτήσεις

Καλως ορίσατε στην σελίδα Συχνές Ερωτήσεις (FAQs). Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας σε καθημερινή βάση, οργανωμένες κατά θεματικές ενότητες, για την πιο εύκολη προσπέλαση τους.

Η σελίδα αυτή ανανεώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με νέες ερωτήσεις και απαντήσεις ή προστίθενται επιπλέον πληροφοριές στις ήδη υπάρχουσες.

Αν δεν βρείτε εδώ την απάντηση ψάχνατε, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Περιεχόμενα

Ενότητα 1: Γενικές Ερωτήσεις

1.1: Πού βρίσκεται το φυσικό σας κατάστημα και ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησής σας;

Το φυσικό μας κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Κώστα Βάρναλη υπ'αριθμόν 57Α, στη Μεταμόρφωση Αττικής. Υπάρχει άνετο parking πελατών στο οποίο μπορείτε να σταθμεύεστε το όχημά σας, σε περίπτωση που αποφασίσετε να επισκεφτείτε τον χώρο μας.

Η επιχείρησή μας λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 09:00 και 17:00, εκτός αργιών και εθνικών εορτών. Αν δεν είστε βέβαιοι για το αν είμαστε ανοιχτά ή όχι, παρακαλώ ελέγξτε το ωράριο που έχει αναρτηθεί στο προφίλ της επιχείρησής μας στο Google My Business.

1.2: Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail) ή μπορείτε να επισκεφτείτε το φυσικό μας κατάστημα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην σελίδα Επικοινωνία.

1.3: Πώς μπορώ να υποβάλλω μία παραγγελία;

Μπορείτε να υποβάλλετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail. Για την πιο γρήγορη εξυπηρέτησή σας, καλό είναι να συμπεριλάβετε και τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Το είδος του εντύπου που θέλετε να εκτυπώσετε

  • Την ποσότητα

  • Τα χρώματα εκτύπωσης

  • Τυχόν μετεκτυπωτικές εργασίες

1.4: Πώς μπορώ να εξοφλήσω την παραγγελία μου;

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σχετική σελίδα.

1.5: Ποιες περιοχές της Ελλάδας εξυπηρετείτε;

Εξυπηρετούμε & αποστέλλουμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής. Η απαιτούμενη συνεννόηση για τις λεπτομέρειες της παραγγελίας σας μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή και μέσω e-mail. Η αποστολή της παραγγελίας σας μπορεί να γίνει με courier ή με μεταφορική εταιρεία, αναλόγως του όγκου και του βάρους της παραγγελίας σας.

1.6: Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι αποστολής;

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σχετική σελίδα.

1.7: Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης της παραγγελίας μου;

Ο χρόνος παράδοσης της κάθε παραγγελίας εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Πάντα προσπαθούμε να παραδώσουμε την κάθε παραγγελία, μικρή ή μεγάλη, το συντομότερο δυνατόν. Αν θέλετε να μάθετε τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης για μία παραγγελία που σκέφτεστε να υποβάλλετε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Για φωτοτυπίες και σφραγίδες, συνήθως η παράδοση γίνεται την ίδια ή την επόμενη μέρα.

1.8: Λόγω λήγουσας προθεσμίας, χρειάζομαι την άμεση παράδοση της παραγγελίας μου (rush order). Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Για χρονικά ευαίσθητες παραγγελίες μπορούμε να επισπεύσουμε τον χρόνο παράδοσης της παραγγελίας σας (rush service/printing), εφόσον αυτό είναι εφικτό. Παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας προκειμένου να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε για τον ελάχιστο εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης της παραγγελίας που θα θέλατε να υποβάλλετε. Είναι σημαντική η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απόκρισή σας σε τυχόν ερωτήματα από μεριάς μας, καθώς μεγάλες καθυστερήσεις από μέρους σας ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τον χρόνο παράδοσης της παραγγελίας σας.

Ενότητα 2: Γραφικές Τέχνες

2.1: Τι είναι το χρωματικό μοντέλο CMYK; Ποια η διαφορά του με το χρωματικό μοντέλο RGB;

Το RGB είναι ακρωνύμιο των λέξεων Red, Green, Blue (κόκκινο, πράσινο, μπλε). Με τα τρία αυτά βασικά χρώματα, το χρωματικό μοντέλο αυτό κωδικοποιεί όλα τα χρώματα τα οποία μπορούν να εμφανιστούν σε συσκευές όπως η οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας, στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τους σαρωτές, κλπ.. Ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων δίνει το λευκό χρώμα, ενώ η πλήρης απουσία τους το μαύρο. Για αυτό τον λόγο το χρωματικό μοντέλο RGB χαρακτηρίζεται ως προσθετικό χρωματικό μοντέλο.

Το CMYK είναι ακρωνύμιο των λέξεων Cyan, Magenta, Yellow, Key (το Key στις γραφικές τέχνες είναι μία άλλη ονομασία για το χρώμα μαύρο). Το χρωματικό μοντέλο CMYK χρησιμοποιείται στην εκτύπωση των εντύπων και το κάθε βασικό χρώμα αντιστοιχεί σε ένα μελάνι του ίδιου χρώματος. Τα τρία βασικά χρώματα στο χρωματικό μοντέλο CMYK είναι το Cyan, το Magenta και το Yellow. Ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων (cyan, magenta, yellow) δίνει το μαύρο χρώμα, ενώ η πλήρης απουσία τους το λευκό χρώμα, δηλαδή το χρώμα του χαρτιού. Για αυτό το λόγο το χρωματικό μοντέλο CMYK χαρακτηρίζεται ως αφαιρετικό χρωματικό μοντέλο.

Αν και θεωρητικά ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων του χρωματικού μοντέλου CMYK θα έπρεπε να αποδίδουν το μαύρο χρώμα, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Λόγω της φύσης των μελανιών που χρησιμοποιούνται, ο συνδυασμός τους δίνει ένα καφετί χρώμα αντί του θεωρητικού μαύρου. Για αυτό λοιπόν τον λόγο προσθέθηκε στο μοντέλο CMY το μαύρο χρώμα/μελάνι, με αποτέλεσμα να προκύψει το χρωματικό μοντέλο CMYK.

Η θεμελιώδης διαφορά των δύο μοντέλων (αφού το RGB είναι προσθετικό χρωματικό μοντέλο, σε αντίθεση με το CMYK το οποίο είναι αφαιρετικό) καθιστά αδύνατη την ακριβή αναπαραγωγή των χρωμάτων που βλέπουμε π.χ. στην οθόνη του υπολογιστή μας από ένα εκτυπωτικό μηχάνημα.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να εισαχθεί ο όρος της χρωματικής γκάμας (colour gamut). Η χρωματική γκάμα ορίζεται ως η γκάμα των χρωμάτων τα οποία μία συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να παράγει ή να καταγράφει. Συνήθως φαίνεται από μία περίκλειστη περιοχή των πρωτευόντων χρωμάτων της συσκευής στο χρωματικό διάγραμμα. Το χρωματικό μοντέλο CMYK μπορεί να αναπαράξει μικρότερο αριθμό χρωμάτων σε σχέση με το χρωματικό μοντέλο RGB. Μάλιστα, η χρωματική γκάμα του χρωματικού μοντέλου CMYK είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με αυτόν του χρωματικού μοντέλου RGB. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα ένα χρώμα RGB να βρίσκεται εκτός της χρωματικής γκάμας του χρωματικού μοντέλου CMYK, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο χρώμα να μην μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια από το χρωματικό μοντέλο CMYK. Σε αυτή τη περίπτωση, ο μεταφραστής χρωμάτων κατά την μετατροπή από RGB σε CMYK θα προσπαθήσει να πλησιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το αρχικό χρώμα.

Επιπλέον, πολλές φορές το εκτυπωμένο αρχείο ίσως να φαίνεται "πιο μουντό" σε σχέση με το ίδιο αρχείο που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αυτό συμβαίνει για έναν ακόμη λόγο. Στις LCD οθόνες, σαν αυτή που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή, επειδή οι ίδιες δεν μπορούν να παράγουν φως από μόνες τους, πίσω ή περιπετρικά από αυτές τοποθετείται μία πηγή φωτός, το backlight. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα χρώματα της οθόνης να φαίνονται ακόμη πιο ζωντανά σε σχέση με τα εκτυπωμένα, αφού κανένα μελάνι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αναπαράξει τόσο ζωντανούς τόνους όσο αυτούς που μπορεί να αναπαράξει μία οθόνη με οπίσθιο φωτισμό.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, λογικό θα ήταν να σκεφτεί κανείς ότι το χρωματικό μοντέλο RGB υπερτερεί του χρωματικού μοντέλου CMYK. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το καθένα από τα δύο χρωματικά μοντέλα είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό τα αρχεία τα οποία σκοπεύουμε να εκτυπώσουμε να χρησιμοποιούν το χρωματικό μοντέλο CMYK και όχι το χρωματικό μοντέλο RGB, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφορές ανάμεσα στο επιθυμητό και στο τελικό αποτέλεσμα.

Συνοπτικά:

  • Το χρωματικό μοντέλο RGB χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή χρωμάτων σε συσκευές όπως π.χ. η οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σας, ενώ το χρωματικό μοντέλο CMYK χρησιμοποιείται στην εκτύπωση.

  • Τα δύο χρωματικά μοντέλα διαφέρουν δραστικά μεταξύ τους, αφού το μοντέλο RGB είναι προσθετικό χρωματικό μοντέλο, ενώ το μοντέλο CMYK είναι αφαιρετικό χρωματικό μοντέλο.

  • Το χρωματικό μοντέλο RGB μπορεί να αναπαράξει μεγαλύτερο αριθμό χρωμάτων σε σχέση με το χρωματικό μοντέλο CMYK.

  • Τα χρώματα που εμφανίζονται στην οθόνη τις περισσότερες φορές θα εμφανίζονται πιο ζωντανά σε σχέση με τα εκτυπωμένα χρώματα, αφού η οθόνη εκπέμπει το μήκος κύματος του φωτός (δηλ. το χρώμα) το οποίο αντιλαμβανόμαστε, ενώ τα εκτυπωμένα χρώματα είναι το αποτέλεσμα της ανάκλασης/απορρόφησης του (ιδανικά ηλιακού) φωτός πάνω στο μελάνι/χαρτί.

  • Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν σκοπεύουμε να εκτυπώσουμε ένα αρχείο, το αρχείο αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί το χρωματικό μοντέλο CMYK για την αποφυγή διαφορών στα χρώματα μεταξύ του αρχείου που βλέπετε στην οθόνη σας και αυτού που κρατάτε στα χέρια σας.

  • Αν το αρχείο ή η εικόνα που θέλετε να εκτυπώσετε χρησιμοποιεί ήδη το χρωματικό μοντέλο RGB, καλό θα ήταν να την μετατρέψετε εσείς σε CMYK προτού δοθεί για εκτύπωση, προκειμένου να είστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα της μετατροπής είναι ικανοποιητικό.

2.2: Τι είναι τα χρώματα Pantone®; Τι είναι το Pantone Matching System® (PMS);

Το Pantone Matching System® (ή PMS, για συντομία) είναι ένα τυποποιημένο σύστημα αντιστοίχισης και αναπαραγωγής χρωμάτων το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963 από την ομώνυμη εταιρεία Pantone. Με την χρήση του Pantone Matching System μπορεί να υπάρξει ακριβής χρωματική αντιστοιχία μεταξύ διαφορετικών π.χ. τυπογραφείων.

Για την επιλογή ή την ταυτοποίηση των χρωμάτων, υπάρχουν ειδικά χρωματολόγια, τα οποία είναι συνήθως σε μορφή βεντάλιας, με τεράστια γκάμα χρωμάτων. Στα χρωματολόγια Pantone, κάτω από κάθε χρώμα υπάρχει και ο χαρακτηριστικός κωδικός του, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε χρώμα.

Το Pantone Matching System είναι το πλέον επικρατούν σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους των γραφικών τεχνών. Τα χρώματα Pantone (συχνά θα τα δείτε να αναφέρονται σε αυτά και με τον όρο spot colors) απαντώνται συχνά σε λογότυπα εταιρειών ή κρατικών φορέων, αφού η επιλογή χρωμάτων Pantone για τα χρώματα του λογοτύπου τους εγγυάται την ακριβή αναπαραγωγή των χρωμάτων αυτών σε οποιδήποτε είδος έντυπης μορφής επικοινωνίας τα οποία αυτά κοσμούν.

2.3: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω σχετικά με την χρωματική πιστότητα;

Το φως ύπο το οποίο γίνεται η θέαση ενός εντύπου έχει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι και κατα συνέπεια ο ανθρώπινος εγκέφαλος ερμηνεύει τα χρώματα τα οποία βλέπει. Για παράδειγμα, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα χρώματα πάνω σε ένα έντυπο υπό το φως του ήλιου σε σχέση με κάποια πηγή τεχνητού φωτός. Ή ακόμη μπορεί να μας δίνεται η εντύπωση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού, ότι δύο αντικείμενα έχουν το ίδιο χρώμα, ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταμερισμός, και συμβαίνει πιο συχνά με σκούρα ή ουδέτερα χρώματα.

Για την αποφυγή τυχόν χρωματικές αναντιστοιχίες λόγω του φωτισμού ύπο του οποίου γίνεται η θέαση του εντύπου:

  • Προτιμήστε το φυσικό φως του ήλιου κατά τις μεσημεριανές ώρες, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

  • Χρησιμοποιείστε λάμπες θερμοκρασίας 5000Κ, με δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI) μεγαλύτερο ή ίσο του 80.

2.4: Τι είναι τα επιχρισμένα χαρτιά (coated papers);

Επιχρισμένα όνομάζονται τα χαρτιά των οποίων η επιφάνεια έχει επιστρωθεί με μία ειδική επίστρωση (coating), προκειμένου να προσδώσουν στο χαρτί συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως π.χ. στιλπνότητα ή μειωμένη απορροφητικότητα.

Για την επιχρίση, συνήθως χρησιμοποιούνται ορυκτά (συνήθως ανθρακικά, όπως ο αραγωνίτης, ή αργιλοπυριτικά ορυκτά, όπως ο καολινίτης), τα οποία δεσμεύονται στην επιφάνεια του χαρτιού μέσω της χρήσης φυσικών ή συνθετικών πολυμερών.

Αναλόγως με τον τύπο και τον αριθμό των επιστρώσεων, προκύπτουν διάφορες ποιότητες χαρτιού, με ποικίλες ιδιότητες, η κάθε μία κατάλληλη για διαφορετικές εφαρμογές. Επιπλέον, η επίχριση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην μία (C1S Paper) ή και στις δύο (C2S Paper) πλευρές του χαρτιού.

Η διαφορά των επιχρισμένων με των μη επιχρισμένων χαρτιών έγκειται στην διαφορά της επιφάνειας των δύο χαρτιών (τα επιχρισμένα χαρτιά έχουν μία λεία, λιγότερο πορώδη και με απαλή υφή επιφάνεια, ενώ τα μη επιχρισμένα χαρτιά έχουν μία λιγότερο λεία και πιο πορώδη επιφάνεια). Η διαφορά αυτή συνεπάγεται σημαντικά διαφορά σε ιδιότητες όπως π.χ. η απορροφητικότητα που παρουσιάζει το χαρτί (η μικρότερη απορροφητικότητα των επιχρισμένων χαρτιών τους επιτρέπει να αναπαράγουν πιο ζωντανά χρώματα), η αντοχή του χαρτιού στην φθορά λόγω χρήσης, κ.α..

Οι διαφορές αυτές δεν σημαίνουν πως μία από τις δύο κατηγορίες υπερτερεί της άλλης. Η ποιότητα του χαρτιού πρέπει κάθε φορά να επιλέγεται με βάση τις ανάγκες του εντύπου και σύμφωνα το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

2.5: Τι είναι η εκτύπωση offset;

H πιο ευρέως διαδεδομένη εκτυπωτική μέθοδος, κατάλληλη για μεσαία, μεγάλα και πολύ μεγάλα τιράζ.

Για την αποτύπωση της επιθυμητής εικόνας στο χαρτί, η εικόνα αυτή πρέπει πρώτα να μεταφερθεί στον τσίγκο (plate), το οποίο είναι συνήθως ένα λεπτό ελαστικό φύλλο αλουμινίου του οποίου μία πλευρά είναι καλυμμένη με ένα ειδικό φωτοευαίσθητο γαλάκτωμα (emulsion).

Η μεταφορά της εικόνας στον τσίγκο γίνεται είτε με την μέθοδο CTP (Computer-To-Plate) ή με την παλαιότερη μέθοδο CTF (Computer-To-Film). Σε κάθε χρώμα εκτύπωσης αντιστοιχεί και ένας διαφορετικός τσίγκος. Οι έτοιμοι τσίγκοι έπειτα τοποθετούνται πάνω στο πιεστήριο και γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Το πιεστήριο έπειτα εφαρμόζει ένα λεπτό φιλμ μελάνης στα υδροφοβικά μέρη του τσίγκου., ενώ παράλληλα στα υδροφιλικά μέρη του τσίγκου εφαρμόζει ένα λεπτό φιλμ από ένα ειδικό υδατικό διάλυμα ύγρανσης (fountain solution), παρεμποδίζοντας έτσι την εφαρμογή μελανιού σε ανεπιθύμητα σημεία.

Στη συνέχεια, το μελάνι μεταφέρεται αρχικά από τον τσίγκο (plate cylinder) στο καουτσούκ (blanket cylinder). Έπειτα, το χαρτί πιέζεται ανάμεσα στο καουτσούκ και στο καζάνι (impression cylinder), μεταφέροντας το μελάνι στο χαρτί, εξού και η ονομασία offset. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε φύλλου χαρτιού ή χαρτονιού που περνάει από το πιεστήριο.

Η εκτύπωση offset προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης με πολύ μικρό κόστος εκτύπωσης ανά μονάδα. Ωστόσο, το αρχικό κόστος για την παραγωγή των τσίγκων κτλπ. καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος για την ρύθμιση του πιεστηρίου (initial press setup, make-ready time) καθιστά την μέθοδο ασύμφορη για μικρά τιράζ. Επιπρόσθετα, η παραμικρή τροποποίηση απαιτεί την δημιουργία και τοποθέτηση νέου τσίγκου.

2.6: Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση (digital printing);

Με μια ματιά

Στην ψηφιακή εκτύπωση, το ηλεκτρονικό αρχείο που θέλουμε να εκτυπώσουμε εκτυπώνεται απευθείας (με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού) στο χαρτί ή σε οποιοδήποτε άλλο συμβατό υλικό, χωρίς να χρειάζονται κάποιου είδους ενδιάμεσου φορείς της εικόνας που επιθυμούμε να εκτυπωθεί, όπως π.χ. εκτυπωτικές μήτρες ή τσίγκοι.

Σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονοι ψηφιακοί εκτυπωτές μπορούν να διακριθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους laser και στους inkjet ψηφιακούς εκτυπωτές. Οι laser εκτυπωτές μεταφέρουν ηλεκτροστατικά την σκόνη γραφίτη (toner) στις επιθυμητές περιοχές στο υλικό (το οποίο κατά κύριο λόγο είναι το χαρτί), ενώ οι inkjet εκτυπωτές χρησιμοποιούν μία εκτυπωτική κεφαλή, η οποία σαρώνει το υλικό γραμμή προς γραμμή και με τα εκαντοντάδες ή χιλιάδες ακροφύσια της εναποθέτει κάθε φορά την κατάλληλη ποσότητα από το κάθε χρώμα, στην κατάλληλη θέση πάνω στο υλικό.

Όσον αφορά την εκτύπωση σε υλικά όπως το χαρτί

Για την εκτύπωση σε υλικά όπως το χαρτί, χρησιμοποιούνται τόσο οι ψηφιακοί εκτυπωτές laser όσο και οι εκτυπωτές inkjet που κάνουν χρήση κυρίως υδατοδιαλυτών ή σπανιότερα, με βάση κάποιο έλαιο, μελανιών. Η εκτύπωση σε ένα ψηφιακό πιεστήριο (digital press), είτε αυτό είναι toner based (laser electrostatic method) είτε inkjet (inkjet press), καθιστά δυνατή την οικονομική εκτύπωση έντυπου υλικού σε μικρά τιράζ με γρήγορη παράδοση, σε αντίθεση με την offset, η οποία είναι συνήθως ασύμφορη για μικρές ποσότητες λόγω των ενδιάμεσων σταδίων που προηγούνται της εκτυπωτικής διαδικασίας και χρονοβόρα. Ακόμη, με την ψηφιακή εκτύπωση γίνεται εφικτή η εκτύπωση μεταβλητών δεδομένων (VDP), κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο με την offset.

Όσον αφορά την εκτύπωση σε υλικά πέραν από του χαρτιού

Για την εκτύπωση σε υλικά όπως ο μουσαμάς, το PVC, καθώς και άλλα υλικά, όπως π.χ. υφάσματα, χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά εκτυπωτές inkjet, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν μελάνια solvent. Συχνά αναφέρονται ως (eco) solvent εκτυπωτές, καθώς τα μελάνια τους έχουν ως βάση κάποιον πτητικό οργανικό διαλύτη (VOC).

Αναλυτική επεξέγηση

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι σύγχρονοι ψηφιακοί εκτυπωτές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στους inkjet εκτυπωτές και στους laser εκτυπωτές. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εκτύπωσης λειτουργούν με βάση τις ίδιες βασικές αρχές λειτουργίας, όπως ο laser ή ο inkjet εκτυπωτής που μπορεί να έχετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Ωστόσο, όντας μηχανήματα προορισμένα για επαγγελματική χρήση, προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα εκτύπωσης με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, σε σύγκριση με έναν απλό οικιακό εκτυπωτή, ενώ φέρουν και επιπλέον λειτουργίες και δυνατότητες, όπως inline finishing, απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών ενός σύγχρονου ψηφιακού τυπογραφείου.

Η λειτουργία των inkjet εκτυπωτών βασίζεται στην ακριβή εκτόξευση πολύ μικρών ποσοτήτων μελάνης (της τάξης του pL - ενός εκατομμυριοστό του λίτρου) προς το υλικό πάνω στο οποίο γίνεται η εκτύπωση, από τα ακροφύσια της εκτυπωτικής κεφαλής (print head). Η εκτυπωτική κεφαλή σαρώνει την επιφάνεια του υλικού διαδοχικά, γραμμή προς γραμμή, εναποθέτοντας κάθε φορά την κατάλληλη ποσότητα μελάνης από το κάθε χρώμα στα κατάλληλα σημεία.

(Σε αντίθεση με τους ψηφιακούς εκτυπωτές laser, η χρήση παραπάνω από τεσσάρων βασικών χρωμάτων είναι κοινότυπη. Χρησιμοποιούνται επιπλέον χρώματα όπως π.χ. το Light Magenta ή το Light Cyan, δίνοντας έτσι στο μηχάνημα την δυνατότητα να αναπαράξει ένα μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης με ειδικά χρώματα, όπως π.χ. το λευκό).

Παράλληλα, το υλικό συνεχώς μετακινείται με ακρίβεια με την βοήθεια ειδικών rollers, προκειμένου σε κάθε σάρωση της εκτυπωτικής κεφαλής, κάτω από αυτήν, να βρίσκεται η ατύπωτη επιφάνεια του υλικού. Με κάθε σάρωση, η εκτυπωτική κεφαλή αφήνει πίσω της πολύ μικρού μεγέθους κουκίδες (dots) μελανιού πάνω στο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το πρόγραμμα οδήγησης ή από τον επεξεργαστή εικόνας ράστερ (Raster Image Processor, ή RIP για συντομία). Τα μελάνια στεγνώνουν πάνω στο υλικό είτε λόγω της εξάτμισης του διαλύτη είτε με την έκθεση τους σε κάποιου είδους ακτινοβολίας (συνήθως υπεριώδους).

Συνήθως κατηγοριοποιούνται με βάση τον διαλύτη ή τον τύπο της χρωστικής των οποίο χρησιμοποιούν τα μελάνια τους:

  • Υδατοδιαλυτά μελάνια (dye ή pigment aqueous inks). Χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση πάνω σε υλικά όπως το χαρτί. Τα μελάνια αυτά έχουν ως βάση το νερό, στο οποίο μπορεί είτε να είναι διαλυμένο σε αυτό η χρωστική ουσία (dye inks), είτε να βρίσκεται σε μορφή σωματιδίων τα οποία αιωρούνται μέσα στον διαλύτη (pigment inks). Τα dye inks αναπαράγουν πιο ζωντανά χρώματα σε σχέση με τα pigment inks, ωστόσο, αυτά δεν είναι ανθεκτικά στην υγρασία ή στον ήλιο και δημιουργούνται εύκολα λεκέδες αν η επιφάνεια του χαρτιού βραχεί.

  • Solvent & Eco Solvent. Χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση πάνω σε υλικά όπως ο μουσαμάς, το PVC, κ.λπ.. Είναι παρόμοια σε φύση με τα pigment inks, με την ειδοποιό διαφορά να είναι η χρήση ενός πτητικού οργανικού διαλύτη (volatile organic solvent στα αγγλικά, εξού και η ονομασία) ως διαλύτη, αντί του νερού. Η μη-πολική φύση των μελανίων αυτών επιτρέπει την εύκολη προσκόλληση τους σε μη-πολικά ύλικά, δηλαδή σε πλαστικά. Η διαφοροποίηση σε solvent και eco solvent έχει να κάνει με την χρήση βιοδιασπόμενων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαλυτών, των οποίων οι ατμοί που παράγονται με την εξάτμιση του διαλύτη κατά την εκτύπωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τον χειριστή του μηχανήματος ή και των ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Είναι μελάνια ανθεκτικά στην υγρασία και στο νερό και παρουσιάζουν καλή ανθεκτικότητα στην απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως, χαρακτηριστικά τα οποία τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε πινακίδες εξωτερικού χώρου.

  • Latex. Μελάνια με βάση το νερό, στο οποίο προστίθεται το πολυμερές που δρα ως η χρωστική ουσία. Χρησιμοποιούνται για παρόμοιες εφαρμογές με αυτές που χρησιμοποιούνται τα (eco) solvent μελάνια και έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Στεγνώνουν αμέσως χωρίς να δίνουν επικίνδυνους ατμούς ή άλλες οσμές και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

  • Μελάνια UV. Σε αντίθεση με όλους τους παραπάνω τύπους μελανιών που βασίζονται στην εξάτμιση του διαλύτη τους για να στεγνώσουν, τα συγκεκριμένα μελάνια στεγνώνουν άμεσα μετά από την εκθεσή τους σε μία ισχυρή πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Το άμεσο στέγνωμα της μελάνης επιτρέπει την εκτύπωση πάνω σε πιο "εξωτικά" υλικά, όπως π.χ. πάνω σε γυαλί ή αλουμίνιο.

  • Dye Sublimation. Χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση σε υλικά όπως υφάσματα, πλαστικά, κεραμικά υλικά και σε μέταλλα όπως το αλουμίνιο. Η εκτύπωση τους γίνεται αρχικά σε ένα χαρτί μεταφοράς (transfer paper) και έπειτα με την χρήση μίας θερμαινόμενης πρέσας, η χρωστική εξαχνώνεται (μεταβαίνει απευθείας από την στερεή φάση στην αέρια φάση), με αποτέλεσμα την μεταφορά της εικόνας από το χαρτί μεταφοράς στο εκάστοτε υλικό.

Οι δε laser εκτυπωτές, αντί της υγρής μελάνης, χρησιμοποιούν μία λεπτόκοκκη πλαστική σκόνη, τον γραφίτη. Ο γραφίτης είναι ένα μίγμα αποτελούμενο κυρίως από κάποιο είδος συνθετικής ρητίνης (π.χ. ακρυλικό στυρένιο), ενώ σε μικρότερες συγκεντρώσεις απαντόνται, περάν της χρωστικής του κάθε χρώματος, άμορφο διοξείδιο του πυριτίου και κερί (το οποίο όταν λιώνει πάνω στο χαρτί προσδίδει λάμψη στην εκτυπωμένη επιφάνεια). Οι αναλογίες καθώς και τα συστατικά διαφέρουν ανάλογως με τον κατασκευαστή, αλλά και το μοντέλο του εκτυπωτή.

Η διαδικασία της εκτύπωσης σε έναν laser εκτυπωτή μπορεί να συνοψιστεί στα εξής στάδια:

  • Ομοιόμορφη ηλεκτροστατική φόρτιση του οργανικού φωταγωγού (organic photoconductor - κοινώς γνωστό ως drum) από την κορώνα (επαγωγική φόρτιση) ή τον κύλινδρο φόρτισης (φόρτιση εξ'επαφής).

  • Δημιουργία της λανθάνουσας εικόνας πάνω στο κάθενα από τα 4 drum από την αντίστοιχη μονάδα laser του κάθε χρώματος, σύμφωνα με της οδηγίες που έχουν ληφθεί από το πρόγραμμα οδήγησης ή τον επεξεργαστή εικόνας ράστερ (RIP).

  • Εμφάνιση της λανθάνουσας εικόνας από την μονάδα εμφάνισης (developing unit).

  • Μεταφορά του γραφίτη (toner) από το κάθε drum στον ενδιάμεσο ιμάντα μεταφοράς (intermediate transfer belt).

  • Μεταφορά του γραφίτη από τον ενδιάμεσο ιμάντα μεταφοράς στο χαρτί.

  • Σύντηξη του γραφίτη πάνω στο χαρτί στην μονάδα σύντηξης (fusing unit).

  • Καθαρισμός των drum και του ιμάντα ενδιάμεσης μεταφοράς και πλήρης αποφόρτιση των drum πριν την επανέναρξη του κύκλου.

Οι έγχρωμοι laser εκτυπωτές χρησιμοποιούν τέσσερις οργανικούς φωταγωγούς (drums), έναν για κάθε χρώμα (Cyan, Magenta, Yellow, Black). Τα drum έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα παρουσία φωτός (φωτοαγωγιμότητα), ενώ σε απουσία φωτός συμπεριφέρονται σαν ηλεκτρικοί μονωτές. Φορτίζοντας έτσι ομοιόμορφα το κάθε drum, με μία κορώνα φόρτισης (charge corona) ή με έναν κύλινδρο φόρτισης (charge roller), η μονάδα laser (ή αντί της μονάδας laser, σε μερικούς εκτυπωτές χρησιμοποιείται μία LED κεφαλή εκτύπωσης, η οποία επιτελεί το ίδιο έργο με μία συμβατική μονάδα laser) του κάθε χρώματος αποφορτίζει τα σημεία στο drum στα οποία θέλουμε να γίνει μεταφορά γραφίτη, δημιουργώντας μία λανθάνουσα εικόνα. Έπειτα, η μονάδα εμφάνισης (developing unit) του κάθε χρώματος εναποθέτει toner στα σημεία της επιφάνεια του αντίστοιχου drum που έλκουν τον γραφίτη λόγω του ηλεκτρικού φορτίου τους. Ο γραφίτης έπειτα μεταφέρεται στον ενδιάμεσο ιμάντα μεταφοράς (intermediate transfer belt). Η χρήση του ενδιάμεσου ιμάντα μεταφοράς για την εναπόθεση του γραφίτη στο χαρτί αντί για την απευθείας εναπόθεση του από το κάθε drum στο χαρτί, κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη ικανοποιητικής σύμπτωσης μεταξύ των τεσσάρων χρωμάτων εκτύπωσης (color registration).

Τέλος, ο γραφίτης μεταφέρεται πάνω στο χαρτί, το οποίο μεταβαίνει αμέσως στην μονάδα σύντηξης (fusing unit), όπου παρουσία υψηλής θερμοκρασίας (συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 150 - 200 °C, ανάλογως με τον κατασκευαστή και τον εκτυπωτή) ο γραφίτης λιώνει πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού, ολοκληρώνοντας έτσι την εκτυπωτική διαδικασία. Πριν την επανάληψη του κύκλου, αφαιρούνται από τα drum καθώς και από τον ενδιάμεσο ιμάντα μεταφοράς ο γραφίτης που δεν μεταφέρθηκε επιτυχώς στο χαρτί, με την χρήση λεπίδων καθαρισμού, ενώ πριν την εκ νέου φόρτιση των drum προηγείται η πλήρης αποφόρτισή τους, η οποία επιτυγχάνεται με τον φωτισμό τους από μία συστοιχία LED.

2.7: Έχω έτοιμο αρχείο με το δημιουργικό που θέλω να εκτυπώσω. Ποιες προδιαγραφές πρέπει το αρχείο αυτό να τηρεί;

Οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί το αρχείο σας για να θεωρείται εκτυπώσιμο είναι οι εξής:

  • Το αρχείο σας πρέπει να είναι σε μορφή .pdf. Δεχόμαστε και άλλες μορφές αρχείων αλλά η μορφή .pdf προσφέρει μέγιστη συμβατότητα μεταξύ των διαφορετικών σχεδιαστικών προγραμμάτων και των διάφορων εκδόσεών τους.

  • Το αρχείο πρέπει να χρησιμοποιεί το χρωματικό μοντέλο CMYK και όχι το χρωματικό μοντέλο RGB.

  • Εάν το αρχείο σας έχει φωτογραφίες, θα πρέπει να τις μετατρέψετε από RGB σε CMYK. Ιδανικά όλες οι φωτογραφίες σας θα πρέπει να έχουν ανάλυση ίση με 300 dpi.

  • Μετατρέψτε όλα τα spot colours σε process (CMYK). Σε περίπτωση που θέλετε εκτύπωση χρωμάτων Pantone®, παρακαλούμε πολύ να έχει προηγηθεί ειδική συννενόηση.

  • Όλες οι γραμματοσειρές θα πρέπει να μετατραπούν σε curves/outlines κατά την εξαγωγή του αρχείου σε .pdf από το σχεδιαστικό σας πρόγραμμα.

  • Το τελικό μοντάρισμα (imposition) γίνεται από εμάς για πρακτικούς λόγους.

  • Τέλος, μην ξεχάσετε να προσθέσετε περιθώρια κοπής (bleed) τουλάχιστον 5 mm.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγωγή του αρχείου σας σε μορφή .pdf παρακαλείσθε να κάνετε έναν τελικό έλεγχο προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτσι ακριβώς όπως τα θέλετε, καθώς μπορεί να έχει "χτυπήσει" κάτι. Η μη τήρηση των παραπάνω οδηγιών ενδέχεται να επιφέρει επιπλέον επιβαρύνση πάνω στο κόστος της εκτύπωσης, λόγω της ανάγκης για επεξεργασίας του αρχείου σας προκειμένου αυτό να καταστεί εκτυπώσιμο και το τελικό αποτέλεσμα άρτιο.

Μπορείτε να μας αποστείλλετε τα αρχεία σας είτε μέσω e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@grafiki.com.gr είτε μέσω της δωρεάν εφαρμόγής WeTransfer.

Ενότητα 3: Σφραγίδες

3.1: Πόση ώρα θα χρειαστείτε για να κατασκευάσετε μία σφραγίδα;

Η σφραγίδα σας μπορεί να είναι έτοιμη προς παραλαβή εντός μίας ώρας, εφόσον υπάρχει σε απόθεμα. Ο τύπος ή το μέγεθος της σφραγίδας δεν επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο κατασκευής της.

Για ακόμη γρηγορότερη εξυπηρέτηση, μπορείτε να μας στείλετε τα στοιχεία της σφραγίδας σας μέσω e-mail ή τηλεφωνικά. Εμείς θα την ετοιμάσουμε και θα σας ενημερώσουμε όταν είναι έτοιμη να περάσετε να την παραλάβετε.

3.2: Ποια στοιχεία πρέπει να υπάρχουν σε μία τυπική εταιρική σφραγίδα;

Τα στοιχεία που πρέπει να φέρει μία τυπική εταιρική σφραγίδα είναι τα εξής:

  • Επωνυμία ή ονοματεπώνυμο

  • Επάγγελμα

  • Διεύθυνση

  • Α.Φ.Μ.

  • Δ.Ο.Υ.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας

  • (Για Α.Ε.) Αριθμός φακέλου, ΑΡ.Μ.Α.Ε., αριθμός Γ.Ε.ΜΗ.

  • Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις εκτός των ατομικών, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ..

Προαιρετικά, μπορούν ακόμη να προστεθούν:

  • Το λογότυπό σας

  • Κινητό

  • FAX

  • E-mail

  • URL Ιστοσελίδας

3.3: Μπορώ να φτιάξω μία σφραγίδα με κάποιο σχέδιο ή και με το λογότυπό μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ναι. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν να γίνουν μερικές μικρές αλλαγές στο σχέδιο ή στο λογότυπο σας προκειμένου να σφραγίζεται σωστά. Μπορείτε ακόμη να συμπεριλάβετε το λογότυπο σας και π.χ. στην εταιρική σας σφραγίδα. Ακόμη, προσφέρουμε ξύλινες σφραγίδες πολύ μεγάλου μεγέθους, στις οποίες μπορείτε να βάλετε το λογότυπο σας προκειμένου να σφραγίζετε π.χ. τις χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων σας.

Εάν δεν είστε βέβαιοι, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε.

3.4: Είμαι γιατρός και θέλω να κατασκευάσω μία σφραγίδα για το ιατρείο μου. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριλάβω;

Τα στοιχεία που πρέπει να φέρει μία τυπική σφραγίδα ιατρείου είναι τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο

  • Εξειδίκευση

  • Διεύθυνση ιατρείου

  • Α.Φ.Μ.

  • Δ.Ο.Υ.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας (σταθερό ή κινητό)

Προαιρετικά, μπορούν ακόμη να προστεθούν:

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας για έκτακτα περιστατικά

  • FAX

  • E-mail

  • URL Ιστοσελίδας

3.5: Είμαι γιατρός και θέλω να κατασκευάσω μία σφραγίδα Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριλάβω;

Τα στοιχεία που πρέπει να φέρει μία τυπική σφραγίδα Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο ιατρού

  • Εξειδίκευση

  • Α.Μ.Κ.Α.

  • Τ.Σ.Α.Υ.

  • Την φράση "Συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ."

3.6: Είμαι μηχανικός και θέλω να κατασκευάσω μία σφραγίδα. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριλάβω;

Τα στοιχεία που πρέπει να φέρει μία τυπική σφραγίδα μηχανικού είναι τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο & πατρώνυμο

  • Ειδικότητα

  • Σχολή αποφοίτησης

  • Αριθμός μητρώου Τ.Ε.Ε. ή Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  • Διεύθυνση

  • Α.Φ.Μ.

  • Δ.Ο.Υ.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας (σταθερό ή κινητό)

Να σημειωθεί ότι εάν είστε ηλεκτρολόγος μηχανικός ή μηχανολόγος μηχανικός θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο αριθμός άδειάς σας.

3.7: Να προβώ στην αγορά αυτομελανούμενης ή ξύλινης σφραγίδας;

Για σφραγίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους, θα σας προτείναμε να προβείτε στην αγορά αυτομελανούμενης σφραγιδας αντί του αντίστοιχου μεγέθους ξύλινη. Η διαφορά στο κόστος είναι ελάχιστη και οι αυτομελανούμενες σφραγίδες είναι πολύ πιο πρακτικές στην χρήση. Επιπλέον, σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσετε και ταμπόν (στην περίπτωση της ξύλινης σφραγίδας) η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών, όσον αφορά το κόστος, είναι σχεδόν μηδαμινή.

Ωστόσο, οι ξύλινες σφραγίδες αποτελούν μονόδρομος όταν θέλετε μία σφραγίδα μεγάλων διαστάσεων για την σφράγιση π.χ. χάρτινων συσκευασιών.

Ενότητα 4: Φωτοτυπίες

4.1: Πως υπολογίζεται το κόστος για τις φωτοτυπίες και τις εκτυπώσεις;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος για τις φωτοτυπίες και τις εκτυπώσεις στην επιχείρησή μας είναι οι εξής:

  • Ο αριθμός των σελίδων που εκτυπώθηκαν (και όχι των φύλλων χαρτιού).

  • Από το μέγεθος του χαρτιού.

  • Αν η φωτοτυπία ή εκτύπωση γίνεται ασπρόμαυρα ή έγχρωμα.

Για την μείωση του κόστους, μπορείτε να:

  • Επιλέξετε η εκτύπωση να γίνει ασπρόμαυρα αντί να γίνει έγχρωμα.

  • Να εκτυπωθούν πολλαπλές σελίδες (π.χ. 2, 4 ή 8) σε ένα φύλλο χαρτιού (combine), εφόσον αυτό είναι πρακτικό.

Άν επιλέξετε να εκτυπώσετε σε κάποιο ειδικό χαρτί από αυτά τα οποία προσφέρουμε, αυτά χρεώνονται με βάση των αριθμό των φύλλων που χρησιμοποιήθηκαν και όχι με τον αριθμό των σελίδων που εκτυπώθηκαν πάνω σε αυτά.

Τυχόν μετεκτυπωτικές εργασίες (π.χ. βιβλιοδεσία) χρεώνονται ξεχωριστά.

4.2: Ποιες μορφές αρχείων μπορείτε να εκτυπώσετε;

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μία ενδεικτική λίστα με τις μορφές αρχείων τις οποίες μπορούμε να εκτυπώσουμε. Σε περίπτωση που δεν βρείτε την μορφή του δικού σας αρχείου, παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μας:

  • Αρχεία εικόνων, όπως .jpeg, .png, .tif, κ.λπ.

  • Microsoft Word (.doc ή .docx)

  • Microsoft Excel (.xlsx)

  • Microsoft Powerpoint (.pptx)

  • Adobe Illustrator (.ai)

  • Adobe Photoshop (.psd)

  • CorelDRAW (.cdr)

  • Portable Document Format (.pdf)

  • Encapsulated PostScript (.eps)

Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρχουν ασυμβατότητες για συγκεκριμένες λειτουργίες μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων του ίδιου προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή ίσως να χρειαστεί να αποθηκεύσετε το αρχείο στην έκδοση την οποία υποστηρίζει το αντίγραφο του προγράμματός μας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που το αρχείο σας χρησιμοποιεί κάποια γραμματοσειρά πέρα από τις πιο συνηθισμένες, ενδέχεται να δημιουργηθούν επιπλέον ασυμβατότητες. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε το αρχείο αυτό σε μορφή .pdf, μετατρέποντας παράλληλα όλα τα κείμενα σε curves/outlines. Τέλος, ανοίξτε το αρχείο .pdf που μόλις αποθηκεύσατε προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά και ότι δεν "χτύπησε" κάτι.

4.3: Πως μπορώ να σας στείλω τα αρχεία μου προκειμένου να μου τα εκτυπώσετε;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω e-mail ή με την χρήση της εφαρμογής We Transfer. Καλό είναι να υπάρξει εκ των προτέρων συνεννόηση αν θέλετε να μας στείλετε τα αρχεία σας προκειμένου να σας τα εκτυπώσουμε και να περάσετε να τα παραλάβετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να μας φέρετε τα αρχεία σε δικό σας αποθηκευτικό μέσο προκειμένου να τα εκτυπώσουμε.

Τέλος, ο χώρος μας διαθέτει δίκτυο WiFi για τους πελάτες της επιχείρησής μας, στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε προκειμένου να μας στείλετε τα αρχεία σας, σε περίπτωση που η συσκευή σας δεν έχει πρόσβαση στο internet.

Στην περίπτωση που γίνει χρήση αποθηκευτικού μέσου, παρακαλείσθε να έχετε τουλάχιστον ένα αντίγραφο (backup) των αρχείων που περιέχονται σε αυτό στον προσωπικό σας υπολογιστή ή σε κάποιο άλλο δικό σας αποθηκευτικό μέσο. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τυχόν μερική ή ολική απώλεια των αρχείων σας.

4.4: Ποια είναι η μέγιστη και ποια η ελάχιστη διάσταση στην οποία μπορείτε να εκτυπώσετε;

Η μέγιστη διάσταση εκτύπωσης, ασπρόμαυρη ή έγχρωμη, ανέρχεται στα 33 x 48 cm (δηλ. σε φύλλο χαρτιού λίγο μεγαλύτερο του Α3) ενώ η ελάχιστη είναι το Α6 (10.5 x 14.8 cm).

4.5: Ποια είναι η μέγιστη διάσταση που μπορείτε να σαρώσετε;

Η μέγιστη διάσταση σάρωσης ανέρχεται στα 29.7 x 42 cm (A3).

4.6: Γίνεται να εκτυπώσω άμεσα ένα αρχείο καθώς και να το βιβλιοδετήσω;

Βεβαίως. Μπορείτε να μας αποστείλετε το αρχείο σας με e-mail και εμείς θα το εκτυπώσουμε και θα το βιβλιοδετήσουμε με τον τρόπο βιβλιοδεσίας (βλ. ερώτηση 4.4) της επιλογής σας το συντομότερο δυνατόν. Έπειτα, θα σας ενημερώσουμε τη στιγμή που η παραγγελία σας είναι έτοιμη ώστε να περάσετε να την παραλάβετε.

Εάν για κάποιο λόγο δεν σας είναι εφικτό να μας στείλετε το αρχείο μέσω e-mail, μπορείτε να περάσετε από το φυσικό μας κατάστημα (Κ. Βάρναλη 57Α, Μεταμόρφωση Αττικής) με το αποθηκευτικό σας μέσο και να εκτυπώσουμε και να βιβλιοδετήσουμε το αρχείο σας επί τόπου, ή να περάσετε να το παραλάβετε αργότερα, εφόσον αυτό προτιμάτε.

4.7: Ποιους τρόπους βιβλιοδεσίας προσφέρετε;

Οι προσφερόμενοι τρόποι βιβλιοδεσίας είναι οι εξής:

  • Συρραπτικό στην πάνω αριστερή γωνία ή δύο στην αριστερή πλευρά του φύλλου

  • Πλαστικό ή μεταλλικό σπιράλ. Ειδικά, για αρχεία μερικών εκατοντάδων σελίδων, διαθέτουμε βιβλιοδετικό μηχάνημα μεταλλικού σπιράλ μεγάλης βιβλιοδετικής ικανότητας, έως ~320 φύλλων (~640 σελίδων) απλού χαρτιού γραφής, μεγέθους έως Α3 (εφόσον το δέσιμο γίνει στην μικρή πλευρά). Το μεταλλικό σπιράλ προσφέρει εξαιρετική αντοχή και ευκολία στην χρήση.

  • Συρραπτικό ράχης (για αυτήν την μέθοδο βιβλιοδεσίας, ο αριθμός των σελίδων θα πρέπει να είναι ιδανικά πολλαπλάσιο του 4).

  • Θερμοκολλητικό εξώφυλλο

  • Πλαστική ράχη

4.8: Θέλω να φωτοτυπήσω ένα έγγραφο και παράλληλα να του κάνω σμίκρυνση ή να το μεγεθύνω. Γίνεται κάτι τέτοιο;

Βεβαίως. Μπορούμε να γίνει σμίκρυνση ή μεγέθυνση, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, αναλόγως με το τι προτιμάτε. Ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι στην περίπτωση π.χ. της μεγέθυνσης το αντίγραφο μπορεί να χρειαστεί να εκτυπωθεί σε μεγαλύτερο φύλλο χαρτιού σε σχέση με αυτό του πρωτότυπου.